Chemistry Practice Test

Topics: Sodium chloride, Chlorine, Sodium hydroxide Pages: 7 (1274 words) Published: October 10, 2014

Chemistry 101 Chapter 4 Practice Test
February 2013

1. A 20.0-g sample of HF is dissolved in water to give 2.0  102 mL of solution. The concentration of the solution is:
a)1.0 M
b)3.0 M
c)0.10 M
d)5.0 M
e)10.0 M
Ans:d)5.0 MPage: 4.3
2. Which of the following aqueous solutions contains the greatest number of ions?
a)400.0 mL of 0.10 M NaCl
b)300.0 mL of 0.10 M CaCl2
c)200.0 mL of 0.10 M FeCl3
d)200.0 mL of 0.10 M KBr
e)800.0 mL of 0.10 M sucrose
ANS:b)300.0 mL of 0.10 M CaCl2 PAGE: 4.3
3. What mass of calcium chloride, CaCl2, is needed to prepare 2.850 L of a 1.56 M solution?
a)25.9 g
b)60.8 g
c)111 g
d)203 g
e)493 g
ANS:e)493 gPAGE: 4.3
4. What volume of 18.0 M sulfuric acid must be used to prepare 15.5 L of 0.195 M H2SO4?
a)168 mL
b)0.336 L
c)92.3 mL
d)226 mL
e)none of these
Ans:a)168 mLPage: 4.3
5. The net ionic equation for the reaction of aluminum sulfate and sodium hydroxide contains which of the following species?
a)3Al3+(aq)
b)OH–(aq)
c)3OH–(aq)
d)2Al3+(aq)
e)2Al(OH)3(s)
ANS:c)3OH–(aq)PAGE: 4.6,8
6. Which of the following is a strong acid?
a)HF
b)KOH
c)HClO4
d)HClO
e)HBrO
ANS:c)HClO4PAGE: 4.2
7. Which of the following is not a strong base?
a)Ca(OH)2
b)KOH
c)NH3
d)LiOH
e)Sr(OH)2
Ans:c)NH3Page: 4.2
8. When sodium chloride and lead(II) nitrate react in an aqueous solution, which of the following terms will be present in the balanced molecular equation?
a)PbCl(s)
b)Pb2Cl(s)
c)NaNO3(aq)
d)2NaNO3(aq)
e)2PbCl2(s)
Ans:d)2NaNO3(aq)Page: 4.5,6
9. You mix 260. mL of 1.20 M lead(II) nitrate with 300. mL of 1.90 M potassium iodide. The lead(II) iodide is insoluble. Which of the following is false?
a)The final concentration of Pb2+ ions is 0.0482 M.
b)You form 131 g of lead(II) iodide.
c)The final concentration of K+ is 1.02 M.
d)The final concentration of NO3- is 1.02 M.
e)All are true.
Ans:d)The final concentration of NO3- is 1.02 M.Page: 4.5-7 10. The concentration of a salt water solution which sits in an open beaker decreases over time.
Ans:FalsePage: 4.3
11. The following reactions:
Pb2+ + 2I–  PbI2
2Ce4+ + 2I–  I2 + 2Ce3+
HOAc + NH3  NH4+ + OAc–
are examples of
a)acid-base reactions.
b)unbalanced reactions.
c)precipitation, acid-base, and redox reactions, respectively.
d)redox, acid-base, and precipitation reactions, respectively.
e)precipitation, redox, and acid-base reactions, respectively.
Ans:e)precipitation, redox, and acid-base reactions, respectively.Page: 4.4-9 12–14.Aqueous solutions of barium chloride and silver nitrate are mixed to form solid silver chloride and aqueous barium nitrate.

12.The balanced molecular equation contains which one of the following terms?
a)AgCl(s)
b)2AgCl(s)
c)2Ba(NO3)2
d)BaNO3
e)3AgCl(s)
Ans:b)2AgCl(s)Page: 4.5,6
13.The balanced complete ionic equation contains which of the following terms?
a)2Ba2+(aq)
b)Cl–(aq)
c)2Ag+(aq)
d)NO3 – (aq)
e)3NO3 – (aq)
Ans:c)2Ag+(aq)Page: 4.5,6
14.The net ionic equation contains which of the following terms?
a)Ag+(aq)
b)Ba2+(aq)
c)NO3 – (aq)
d)2NO3 – (aq)
e)none of these
Ans:a)Ag+(aq)Page: 4.5,6
15. When NH3(aq) is added to Cu2+(aq), a precipitate initially forms. Its formula is:
a)Cu(NH3)
b)Cu(NO3)2
c)Cu(OH)2
d)Cu(NH3)
e)CuO
Ans:c)Cu(OH)2Page: 4.5
16. A solution contains the ions Ag+, Pb2+, and Ni2+. Dilute solutions of NaCl, Na2SO4, and Na2S are available to separate the positive ions from each other. In order to effect separation, the solutions should be added in which order?

a)Na2SO4, NaCl, Na2S
b)Na2SO4, Na2S, NaCl
c)Na2S, NaCl, Na2SO4
d)NaCl, Na2S, Na2SO4
e)NaCl, Na2SO4, Na2S
Ans:a)Na2SO4, NaCl, Na2SPage: 4.5
17. In the balanced molecular equation for the neutralization of...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Chemistry: Flame Test Lab Essay
  • Essay on Advanced Placement Chemistry: Chapters 4 and 5 Practice Test
  • Chemistry Essay
  • chemistry Essay
  • Chemistry Test Essay
  • Essay on Chemistry Test
  • test practice Essay
  • H2 Chemistry Practice Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free
Satanofani 36 | Remote Dog Beeper Collar With Gps Tracker | I Want You Back